Rengöring av persienner

En ny trend inom solskyddsområdet är PVC-persienner. PVC är stark, flexibel och en av de mest använda plasttyperna. PVC är också mycket lätt att rengöra. Rengöring av persienner är en hushållsuppgift som många människor tycks ofta glömma. När persienner försummas kan de börja samla in smuts, damm, häll och allt annat smuts.

Rengöring av persienner

Lyckligtvis är det inte svårt att rengöra PVC-persienner. Du måste bara ta hänsyn till att damm och vatten blir smutsiga tillsammans. Det är bäst att börja torka. Nedan ger jag flera tips för rengöring och underhåll av persienner och vad du behöver för det, så att du håller fönstren från damm och smuts.

Vad behöver du?

Det finns inget sätt att rengöra persienner. Metoden och produkterna du använder beror på mängden tyg och material, i detta fall PVC. Men oavsett vad de är gjorda av är vad du alltid behöver:

  • Dammsugare
  • Mikrofiberduk
  • Mild disktvål
  • Vatten

Hur gör du?

Innan du börjar med den verkliga djupa rengöringen är det viktigt att du först tar bort det ytliga smutset. För att göra detta ordentligt, stäng persiennen så att du har god tillgång till allt. Du kan utföra detta med en ren mikrofiberduk eller med en dammvippa som verkligen drar till sig smuts. Om du har ett stort fönster och inte kan nå allt även med en dammvippa, kan du också använda en dammsugare.

Avtagbara persienner

Då är det dags att rengöra persiennerna ordentligt. Att ha dina rullgardiner borttagbara gör ditt jobb enklare. Du kan i dessa fall rengöra dem i ett badkar eller en stor behållare med vatten och mild tvål. Låt den blötläggas i några minuter så att smuts och damm lossnar. Om det behövs kan du ta det ännu längre med en svamp. Torka sedan av lamellerna med en ren torr trasa för att ta bort eventuella rester som finns kvar. När de är torra kan du sätta på PVC-persiennerna igen.

Icke-avtagbara persienner

Om du inte kan ta bort persiennerna, rengör lamellerna med varmt vatten och lite tvättvätska. För att säkerställa att varje plats rengörs är det bäst att använda en svamp först över de slutna persiennerna och sedan över de öppna persiennerna. Denna metod tar lite längre tid, men är lika effektiv.

Hur ofta ska de rengöras?

Det rekommenderas att rengöra persienner ungefär två gånger om året för att hålla dem i perfekt skick. Du kan ta bort dammet varje vecka med en fjäderdamm eller dammsugare. På så sätt samlas mindre smuts och du har mycket mindre arbete med det var sjätte månad.

Kontakta oss om du behöver flyttstädning i Malmö!