De fem största misstagen som händer vid rengöring

Städning är inte en av de mest populära dagliga aktiviteterna för de flesta. När du har skjutit upp det i flera dagar och dammet redan samlat sig i hörnen, är det på grund av det. Men vilka misstag gör vi när vi städar? Här har vi sammanställt fem tips om vad vi ofta gör fel:

Skurmedel, skrubbning och fel rengöringsmedel:

En klassiker som vi ständigt tänker på är valet av rengöringsmedel. Viktigt: Använd inte repor eller stålull så fort något är envist smutsigt! De skadar ytorna och till och med permanent: kakel, keramik eller diskbänken är känsliga ytor som bäst rengörs med en mjuk svamp. För envisa inkrustationer, skumma allt med varmt vatten och låt sedan området suga i minst tio minuter. Om du väntar istället för att skölja bort allt direkt kan smuts lossas mycket bättre utan mycket skrubbning. Det rekommenderas att följa en avtorkningsrörelse i S- eller Z-form på andra ytor. På så sätt tar du alla bakterier med dig och sprider inte bara dem.

Rengöring utan system eller i fel ordning:

Ett annat vanligt misstag vid rengöring är att vi ofta börjar tanklöst och börjar arbeta utan system. Vi börjar slarvigt med dammsugaren och när vi har dragit den genom hela lägenheten tar vi upp dammvippan och börjar damma. Detta är dock mycket opraktiskt, eftersom nytt damm faller till marken och ditt första jobb är i för jäves. Något liknande med tvätten: häng upp den först och dammsug alltid i slutet. Tvätt kan ta med ny ludd och damm när den hängs upp. På samma sätt toaletten: en plats för vanliga misstag i sekvensen vid rengöring. Rengör från topp till botten, dvs från toalettlocket och ner mot vattnet.

Vad vi helt enkelt utelämnar:

När du rengör fönster bör du torka av ränder, annars blir du irriterad varje gång du tittar ut genom fönstret. Bättre att rengöra fönster två gånger, en gång grovt och en gång fint. Men det som är särskilt viktigt är vad vi helt enkelt glömmer vid rengöring: Vi försummar ofta de viktigaste och mest använda platserna. Exempel är dörrhandtag, krokar, fjärrkontroller, telefoner, etc. Bakterier kan samlas på en yta i upp till tre dygn, så du bör inte glömma ofta använda platser!

Kakel – en obehaglig plats att rengöra:

Tja, vi gillar att strunta i det också. Rengöring av brickor i badrum och kök är vanligtvis utelämnad. Kanske vi klarar det en gång om året. Men det är inte bra! Daglig matlagning gör att miljontals bakterier och fetter ackumuleras över spisen. Det är särskilt viktigt att rengöra här regelbundet och med rätt rengöringsredskap. När det gäller köket: hygien överallt där maten ska vara!

Rengör svampar och trasor efter rengöring:

Ett vanligt misstag är att vi ofta bara sköljer trasor, svampar och moppar efter rengöring och sedan återanvänder dem nästa gång. Naturligtvis finns det absolut inget att säga mot återanvändning. För miljöns skull bör svampar och trasor inte bara användas en gång. Men var noga med att kasta dem rakt i tvättmaskinen efter rengöring. Så här tas bakterierna bort. Det ska alltid vara ditt sista steg i rengöringen: Tvätta rengöringsredskapen och sätt tillbaka allt på plats. (För övrigt ett vanligt misstag vid rengöring: lägg inte bort saker utan torka runt dem!)